zwemmen in een natuurlijke omgeving

Een zwemvijver is een mooi stukje natuur in je tuin

Een natuurlijk zwemvijver

Natuurlijke zwemvijvers worden steeds populairder, omdat ze de voordelen van een zwembad combineren met die van een vijver. Een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling en laat zich hierdoor perfect integreren in jouw tuin. Andere belangrijke pluspunten zijn de milieuvriendelijkheid en het minimale onderhoud.

Een nadeel bij een zwemvijver is dat de temperatuur niet boven de 24°C mag gaan, indien men boven die temperatuur gaat zullen de planten afsterven en het biologisch effect teniet doen. Ook zijn de zwemseizoenen korter bij een zwemvijver. Onze firma heeft bovendien een oplossing voor het verhogen van de watertemperatuur bij een zwemvijver. We hebben namelijk een systeem bedacht waarbij we de filter en het zwemgedeelte kunnen scheiden. Het materiaal van de vijverwand is dan uit polypropyleen gemaakt in plaats van polyethyleen. Bijgevolg kan het materiaal dan wel tegen chloor. Zo kan men ten alle tijde van de zwemvijver een hybride zwembad maken zonder dat men het volledig systeem hoeft te veranderen. Er wordt dus enkel een beperkte Tech-ruimte bijgeplaatst met de nodige apparatuur. Bij dit hybride zwembad vormen de kortere zwemseizoenen niet langer een probleem doordat de zwemtemperatuur boven de 24°C kan gaan zonder dat er aan het biologisch effect wordt geraakt.

Een zwemvijver biedt je het hele jaar plezier. In de warme seizoenen brengt de vijver verkoeling voor iedereen. Maar ook in de winter blijft jouw vijver een aandachtstrekker in jouw tuin. In vergelijking met een klassiek zwembad biedt een zwemvijver meer comfort dankzij het kleine onderhoud en de bijgevolg lagere kosten.

hybride-zwemvijver

Biologische filteren

Het water in de zwemvijver wordt biologisch gefilterd met behulp van waterplanten en poreuze gesteenten. Daarom bestaan zwemvijvers steeds uit twee delen. Met name het zuiveringsgedeelte en het zwemgedeelte. De waterplanten en poreuze gesteente in het zuiveringsgedeelte zorgen voor een natuurlijke reiniging van het water. Het zuiveringsgedeelte van een zwemvijver beslaat al snel een kwart of een derde van het totale oppervlak maar is onontbeerlijk voor een biologisch evenwichtige omgeving met helder water. Dankzij dit systeem zijn er bij een zwemvijver geen chemicaliën nodig.

Onderhoud

Naast de natuurlijke zuivering vraagt een zwemvijver nog slechts een minimum aan onderhoud. Uiteraard zal er hier en daar wel nog eens een takje of blad in het water opduiken, maar daar blijft het dan ook bij. Een netje volstaat dan. De filterplanten snoei je best jaarlijks, tot op een hoogte van ongeveer 10 cm boven het wateroppervlak. Wil je nog een stap verder gaan dan kan je een badstofzuiger aankopen. Deze houdt de bodem van je vijver continu proper.

Ontwerp

Indien je ons een plan of ontwerp met de gewenste afmetingen kan doorsturen bezorgen wij jou gratis en vrijblijvende een offerte. Indien je zelf jouw zwembad/zwemvijver wenst te ontwerpen kan je gebruik maken van programma’s/websites zoals Gardenplanner of Floorplanner. Indien dit een stap te ver voor jou is neem gerust contact met ons op en dan kunnen wij dit samen uitwerken.